Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Dum dummare dummast

Anonym användare
18/10 22:30
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Agnes 10 år gör ett lotteri med 100 lotter. Lotterna kostar 5 kr/st. Hon köper vinster för 250 kr. När hon märker att det är svårt att bli av med lotterna , så gör hon 50 lotter till ,som hon skriver "Vinst= en ny lott "på. Det tar nån dag innan det folk upptäcker vilket roligt lotter hon har. Sen säljer hon slut på alla lotter på ett par timmar. Agnes är 250 kr rikare och alla som fått extrachanser är glada. Det är inte Agnes som är Dum.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ICA-handlare Smartsson kommer över ett stort parti makrill i tomatsås för halva priset. Konserven har bara en månad kvar till bäst-före-gränsen. Smartsson lägger konserverna i små korgar i affären med skylten "10 % rabatt". Försäljningen går inget vidare, han är rädd för att bli sittande med en massa burkar kvar när utgångsdatum passeras..
Han för snål för att sänka priset och olagligheter vill han inte ge sig in på.. Han får inga ideer förrän Agnes kommer in i affären. Han berättar om sitt problem. Agnes får en ide´. Sätt upp en skylt vid varje korg med texten Max 10 burkar per kund.. Så säljer han slut på alla burkar på mindre än en vecka.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det här som kommer nu är verkligen dummast. Ni kommer nog att vägra tro på att ni skulle gå på det--det är normalt. Fredrik Kahneman menar att det fungerar absolut säkert. Han har ägnat mycket tid åt experiment.

Agnes bror har en gammal cykel som han vill sälja. Han gör som brukligt och pyntar den tar bort rost och sätter dit nytt lyse. Han bedömer ändå att 500 kr är max vad han få för cykeln. Efter ett samtal med superpsykologen Agnes 10 år, går han till vännen Lasse och ber att få låna hans ombyggbara nya crossmoped. I källaren i gången fram till cykelrummet ställer han mopeden. Han sätter upp en skylt med texten: Billig moped 26,000 kr.. När cykelspekulanten kommer går de genom gången, stannar och tittar på mopeden och in till cykeln.

Ja-du vet säger Agnes bror det är nästan nytt bakdäck och nytt lyse. Jag har smort och gjort i ordning den, så jag måste nog ta 2000 kr för den. Det blir bra säger före detta spekulanten (numera cykelägaren) tar fram pengarna och cyklar glatt iväg. Agnes bror--som förresten heter Ankar, tar med Agnes till glassbaren och lovar att betala all glass hon kan äta under resten av dagen..

Det sista fenomenet heter Ankring. Ni kan vara säkra på att det fungerar.. Värdet på cykeln var ca 500 kr och han fick ut 2000 kr ,tack vare den dyra mopeden i källaren. Alla här har alltför hög moral för att försöka med trix som det beskrivna. Men Ankring är inte helt okänt och det kan vara bra att vara på alerten när man skall köpa något. Det finns samvetslösa banditer överallt.. Om man t.ex skall köpa ett hus skall man helst vara den som anger ett utgångsbud.
Märker man att försäljaren försöker ankra med ett tokhögt pris, är bästa sättet--enligt Kahneman --att bli halvt hysterisk och gasta om att man vägrar göra affärer med oärligt folk.. Ett mycket lågt motbud fungerar sämre--blir lite löjligt..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Han heter Daniel Kahneman ser jag--inte Fredrik-- nu när jag tar fram boken Han är Psykolog och forskar kring människors irrationella sätt att reagera. Han fick nobellpriset i Ekonomi för 7eller 8 år sedan. De handlade om hur männisokr bar sig åt vid olika förändringar på börsen och hur man kan dämpa de osundaste konsekvensena.. I vintras kom hans senaste bok "Tänka snabbt och långsamt ut". Mycket bra bok tycker jag.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Dum dummare dummast

Anonym användare 1489 18/10 22:30

  Ankring

Anonym användare 751 19/10 11:52

  Re: Ankring

Anonym användare 614 19/10 13:22

  Inläggen om kognition

Anonym användare 565 19/10 14:22

  Re: Inläggen om kognition

Anonym användare 554 19/10 19:27

  Ju mer man läser

Anonym användare 716 20/10 12:17Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 32
Web Analytics