Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Stephen Hawking i Stockholm

24/08 12:40
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Stephen Hawking föddes 1942 i en framstående akademikerfamilj i Oxford, England. Under tiden som han doktorerade i kosmologi vid universitetet i Cambridge fick han diagnosen ALS, en neuromotorisk sjukdom som leder till att kroppens muskler förtvinar. Läkarna gav då den nu 73-årige Hawking bara 2½ år att leva – vilket lyckligtvis visade sig vara felaktigt.

Tidigare trodde man att svarta hål, dvs. himlakroppar med enorm gravitation, drar till sig allt i sin närhet, och att ingenting kan lämna hålet – vare sig ljus, materia eller information. Nu vet vi att hålen töms på sitt innehåll under ofattbart lång tid, och sakta löses upp. Materian läcker ut som värmestrålning, så kallad Hawkingstrålning, och dunstar bort som vattenånga torkar ut en pöl. Fenomenet klassas av många som Hawkings viktigaste upptäckt. Hawking har också lämnat viktiga bidrag om andra fenomen, exempelvis rumtiden, där rummet och tiden tillsammans bildar en fyrdimensionell enhet.

Hawking är också engagerad i forskningsprojektet ”Breakthrough Listen”, där jättelika radioteleskop under tio år ska avlyssna en miljon av de närmaste stjärnsystemen och 100 av de närmaste galaxerna för att fånga upp radiovågor eller andra tecken på utomjordiskt liv. Men man avser inte själva skicka ut några signaler från jorden, vilket Hawking motiverar så här: ”En civilisation som fångar upp en av våra signaler skulle kunna ligga miljarder år före oss. Om så är fallet, kommer de att vara enormt mycket mäktigare och kanske inte värderar oss högre än vad vi värderar bakterier”.

2014 uttalade sig Hawking i en intervju med BBC om utveckling av artificiell intelligens, AI: ”De primitiva former av artificiell intelligens som vi redan har är väldigt användbara. Men jag tror att utveckling av mer avancerad artificiell intelligens kan innebära slutet för mänskligheten. När människan väl utvecklat sådan AI, kommer den kunna fortsätta att göra det på egen hand och utvecklas i nya former i en ständigt ökande hastighet”.

Hawking är idag en superstjärna, trots att få förstår vad han ägnar sig åt. Han blev känd för den stora allmänheten genom boken "A Brief History of Time", som kom ut 1988 och såldes i över tio miljoner exemplar. Sedan dess har han skrivit ytterligare ett antal populärvetenskapliga böcker. Även Hawkings livsöde har bidragit till hans berömmelse. Hans liv blev nyligen film, "The theory of everything", med Eddie Redmayne i huvudrollen.

I dag besöker Hawking Stockholm för att delta i en konferens anordnad av Nordiska institutet för teoretisk fysik. Han och några av världens främsta fysiker ska under veckan diskutera en rad frågor som gäckat forskarvärlden i årtionden. Huvudteman är frågorna om gravitationell singularitet i svarta hål, och Hawkingstrålningens betydelse. Kl 19 håller Hawking föreläsningen ”Quantum Black Hole” på Waterfront Congress Centre. 3,000 biljetter sålde slut på nolltid.

– Intresset för den här föreläsningen har varit enormt. Tyvärr finns inga biljetter kvar. Vi fysiker jobbar fortfarande med frågor som formulerades av Albert Einstein för länge sedan. För att lösa dessa frågor har vi litat till några stora tänkare – och Stephen Hawking är tveklöst en av dessa, säger Katherine Freese, astrofysiker och föreståndare för Nordita.

[www.svd.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Den einsteinska religionen

Anonym användare 1776 01/03 10:08

  Einstein åsikt om religion

Public Service 816 01/03 14:32

  Re: Einstein åsikt om religion

Anonym användare 685 02/03 18:30

  Stephen Hawking och gudhypotesen

Public Service 955 01/03 15:06

  Jag vet att du gör det

Anonym användare 685 02/03 18:23

  Stephen Hawking - The Grand Design

Public Service 910 18/04 12:03

  Stephen Hawking - En ateist

Public Service 745 24/09 11:52

  Stephen Hawking i Stockholm

Public Service 1308 24/08 12:40

  Skapelsemuseet och kreationismen

Public Service 961 29/04 10:49

  Dinosaurien - människans bästa vän

Public Service 1234 29/04 13:03

  Asteroidförsvar NU!

Public Service 786 29/04 15:16

  Ett universum ur ingenting

Public Service 835 29/04 15:51Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 28
Web Analytics