Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Påven till Lund

25/01 14:42
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Stockholms katolska stift meddelar att påven Franciskus kommer till Sverige den 31 oktober för ett möte som ska uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen.

Lund har valts som mötesplats bland annat för att det var här Lutherska världsförbundet bildades 1947. Svenska kyrkan är värd för besöket, och påven kommer att leda en ekumenisk gudstjänst i Lunds Domkyrka tillsammans med representanter för lutherska kyrkor. Det blir dock inte möjligt för andra än inbjudna gäster att delta i gudstjänsten. Påven kommer att stanna i Lund bara över dagen.

– Det är fantastiskt att vi får ha mötet här. Det blir ett historiskt möte som Vatikanen och de lutherska kyrkorna gemensamt bjuder in till. Ett möte i en historisk stad där vi blir en del av historien, berättar Johan Tyrberg, Svenska kyrkans biskop i Lund.

Annars kan man fråga sig när Reformationen började. Vissa säger redan på 1200-talet, andra räknar Martin Luthers uppspikande av sina 95 teser mot avlatshandeln på porten till Slottskyrkan i Wittenberg den 31 oktober 1517, som Reformationens födelsedag.Detta är första påvebesöket i Sverige sedan i juni 1989, då Johannes Paulus II blev förste påve att avlägga statsbesök i Sverige, även om någon kanske minns Sydsvenskans aprilskämt 2006, då en falsk påve skapade stor uppmärksamhet i Malmö. Ack ja, jag hoppas att de stoppar fanskapet i ID-kontrollerna på Kastrup.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Påven till Lund

Public Service 1725 25/01 14:42Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 12
Web Analytics