Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Vi har inte tid med döden

29/10 10:08
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Allt fler begraver sina släktingar utan ceremoni, vilket kallas ”direktare” i begravningsbranschen. Statistik från Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF, visar att ceremonilösa begravningar har fördubblats på bara 2 år i Stockholm. Förra året begravdes nästan 9 procent i Stockholm utan ceremoni. I  hela landet drygt 4 procent. På samma sätt har det genomsnittliga antalet besökare på en begravning minskat från 49 personer i slutet av 1980-talet till 24 i dag.

Idag måste kremering ske inom en månad. Men storstadsbor är upptagna av så mycket annat att de inte hinner begrava mamma eller pappa inom den nya tidsgränsen. Därför har begravningar med urna blivit ett nytt alternativ, eftersom lagen tillåter att det går ett år innan askan måste i jorden. Kunderna är prismedvetna idag och tar in offerter. Många bokar begravningen på nätet där en "direktare" med kista, transport, kremering och askan spridd i minneslund erbjuds till det konkurrenskraftiga priset av 5,000 kronor. Billigt!

Den 31 oktober är det Alla Helgons dag, då vi brukar leka Halloween med ljuslyktor av pumpor, utklädda ungar som får godis och kalas för oss vuxna. Lekar har vi tid till, men inte för the real thing. Man måste visa respekt för döden och behandla den döde med värdighet – annars tappar vi snart respekten för livet och de levande.

Happy Halloween![www.dn.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Vi har inte tid med döden

Public Service 1391 29/10 10:08Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 22
Web Analytics