Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Tankar inför livet och döden

25/08 20:08
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:2005 frågade BBC 20,000 personer vad de ville göra innan de dör. Svaren handlade om att simma med delfiner, vandra på inkaleden, hoppa fallskärm, flyga luftballong, dyka vid Stora Barriärrevet osv. Folk drömmer alltså om extraordinära upplevelser som inte finns i deras dagliga liv utan väl mer är sådant som förknippas med ledig tid under semestern.

The Guardian intervjuade för några år sedan en sjuksköterska i den palliativa vården, som ofta hade hört vad döende människor sade att de ångrade mest: att de inte vågade leva enligt sin egen vilja och egna önskningar, utan bara enligt omvärldens förväntningar. Vidare att de arbetat för mycket, att de tappat kontakten med sina vänner, att de inte tillbringat tillräckligt mycket tid med sina barn och att de inte unnat sig att vara lyckliga. Inte ett ord om obestigna berg eller att de aldrig simmat med delfiner.

John Stuart Mill, som var determinist och därför bara trodde på en relativ fri vilja, menade att "det goda livet" är det liv människan själv valt. Men det är ju inte lätt för människor utan fria viljor att välja, vare sig det ena eller det andra. Vi får nöja oss med att hoppas att vi i livets tombola får en knuff i rätt riktning av en annan människa, en människa var predestinerad att överbevisa oss om att karta och kompass till vägen till ett bättre liv finns inom oss.

I vart fall tycks människor ångra att de försökt skjuta upp livet, och att göra det viktigaste en annan dag. Men livet leves inte imorgon, utan idag. Livet består av sådana dagar som idag.

Förresten – Hur många drömmar uppfyllde du den här semestern?

[www.sydsvenskan.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Tankar inför livet och döden

Public Service 1554 25/08 20:08Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 20
Web Analytics