Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Religiositet och gudsgenen

20/06 13:11
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:VMAT2 sägs i ovanstående artikel koda för en monoaminsändare som spelar en viktig roll i regleringen av hjärnans nivåer av kemikalierna serotonin, dopamin och noradrenalin. Dessa monoaminsändare spelar i sin tur en viktig roll i regleringen av hjärnaktiviteter i samband med mystiska föreställningar.

Att kroppens signalsubstanser stimulerar och påverkar beteendet är väl känt. Enligt den så kallade monoaminteorin tror man att många psykiska sjukdomar (till exempel depression, manodepressiv sjukdom och psykos) orsakas av en obalans i mängden monoaminer i hjärnan. Det finns några läkemedel som påverkar en sådan obalans, såsom tricykliska antidepressiva, SSRI, och MAO-hämmare.

Ofta frågar man sig varför seriösa forskare sänker sig till rännstensnivå genom att tala om "gudsgener", när det bara handlar om kroppens fullständigt normala reglering av signalsubstanser. Och som allt annat kan även detta otroligt finstämda system gå överstyr och ända i obalans, med psykiska sjukdomar som följd.

Själv tror jag att andlighet tillkom för att göra naturens och livets mysterier mer uthärdliga för Homo erectus, en apa som för 2 miljoner år sedan klättrade ner från träden. De första shamanernas andlighet förklarade åskan och andra naturfenomen, liksom livets och dödens orättvisor för en varelse som såg hela tillvaron som en gåta. Det är detta andliga arv vi dras med än i dag.
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Gudsgenen

Public Service 4516 24/05 20:41

  Religiositet och gudsgenen

Public Service 543 20/06 13:11Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 16
Web Analytics