Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Ärkebiskop eller Ayatolla i Sverige

15/10 01:24
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Den 14 juni 2014 går ärkebiskop Anders Wejryd i pension. Processen med att välja en ny ärkebiskop är igång, valet sker den 15 oktober. Efter nomineringsvalet den 5 september återstår fem kandidater: Antje Jackélen, Ragnar Persenius, Cristina Grenholm, Johan Dalman och Per Eckerdal. En eventuell andra omgång sker den 29 oktober 2013.

För drygt två veckor sedan intervjuades alla fem kandidaterna utom Per Eckerdal i en direktsänd utfrågning på Kyrkans tidnings webb. Under hearingen ställdes bland annat frågan: "Ger Jesus en sannare bild av Gud än Muhammed gör?" En fråga som gav svävande svar från de medverkande kandidaterna. Eva Hamberg, präst och ledamot i läronämnden, hoppade av sina uppdrag i protest mot bristen på klara svar. Därefter gick åtta professorer i teologi, religion och etik vid Uppsala universitet ut i ett öppet brev och menade det var fel att ställa svenska biskopars tro på Kristus mot en annan religion, i synnerhet i tider av islamofobi.

– Kan någon föreställa sig att Volvos VD skulle säga att ni kan lika gärna köra BMW eller Mercedes för oavsett vilket bilmärke ni väljer kommer ni ändå fram till samma mål? löd ett inlägg i en blogg i Kyrkans tidning på webben.

Barbro Matzols, ledarskribent och debattredaktör på Kyrkans tidning, skrev en ledare med rubriken "Kristus på väg ut i marignalen?" i torsdags. I korthet löd Matzols tes att det visst går att svara konkret utan att för den delen stöta sig med någon. Svaren som kandidaterna gav var för undfallande, ansåg hon.

Nättidningen Dagens Seglora svarade att Barbro Matzols favoriserade Ragnar Persenius eftersom han också är ordförande i bolaget som ger ut Kyrkans Tidning.

– Skulle vi koka en gryta ihop? Det är helt befängt, så arbetar inte jag. Men det är inte varje dag vi har ett ärkebiskopsval. Men inläggen på vår sajt har varit anständiga, inga personangrepp. Vi har modererat men bara behövt ta bort en och annan kommentar. Ingen är portad från oss, vi är en öppen tidning, svarar Barbro Matzols.

Varför exploderar debatten nu?

– Det blir så laddat eftersom kyrkan står inför stora utmaningar, kyrkan förlorar medlemmar när den gamla kärnan dör undan. Men det finns många lager i det här.

Är du förvånad?

– Nej, det finns så många frågor som ligger och pyr. Vi är polariserade även utan att det är ett ärkebiskopsval på gång.

Vem vinner valet på tisdagen?

– Det blir en andra omgång, tror Barbro Matzols.

Jag bryr mig inte om Svenska kyrkan men hoppas ändå att det blir en kvinna, alltså Antje Jackélen, biskop i Lunds stift, eller Cristina Grenholm, kyrkosekreterare på kyrkokansliet i Uppsala. Antje Jackelén är favorittippad; hon fick 51 procent av rösterna i nomineringsvalet i september. Skulle Antje Jackelén få mer än hälften av rösterna idag då blir hon Svenska kyrkans första kvinnliga ärkebiskop. Främste utmanare är Ragnar Persenius, som fick 29 procent av rösterna i nomineringsvalet. Cristina Grenholm låg på tredje plats med drygt 10 procent av rösterna.

Idag avger de röstberättigade ledamöterna personligen sina röster i respektive stift mellan klockan 11:00 och 12:00. Röstberättigade är ledamöterna i kyrkostyrelsens och i stiftens domkapitel och stiftsstyrelser. Även diakoner och präster i Uppsala stift samt lika många elektorer utsedda i stiftets församlingar röster. Antalet röstande är 325. Valresultatet väntas vara klart vid 14-tiden. Får ingen mer än hälften av rösterna idag då går de två kandidaterna med flest röster vidare till en andra valomgång den 29 oktober.


[www.sydsvenskan.se]
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Ärkebiskop eller Ayatolla i Sverige

Public Service 1477 15/10 01:24

  Re: Ärkebiskop eller Ayatolla i Sverige

Anonym användare 544 15/10 14:07

  Ett gudsbevis

Public Service 569 15/10 14:15

  Första ärkebiskopinnan

Public Service 746 15/10 14:22

  Ärkebiskop Jackelén om jungfrufödsel

Public Service 957 15/10 21:59

  Näthat mot ärkebiskopen

Public Service 758 30/11 12:21

  Antje Jackelén och Allahu Akbar

Public Service 837 02/07 11:16Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 10
Web Analytics