Välkommen! Logga in Bli medlem

avancerad

Guds existens, fri vilja och själen

18/11 22:07
0 votes were received.
All visitors can vote.
Rate this post:Hej Christer

Jag skrev på Passagen på den tid det begav sig, men känner inte igen dig. Men var det kanske du som gärna diskuterade utifrån ett filosofiskt perspektiv? Minns inte ditt nick.

När det gäller beviset av "guds" existens, så bör man kanske införa ett antal begränsningar och förutsättningar. För det första, vilken typ av gudom talar vi om - den abrahamitiske guden eller en mer kosmisk variant? För att ta det senaste först, så kan en kosmisk kraft mycket väl vara den skapande "guden", alltså universum självt. Denna tro kallas panteism och hade flera kända anhängare, till exempel Spinoza och Einstein. Det går ju inte att förneka existensen av universum, haha. Men en sådan gud är inte personlig. Den är totalt likgiltig för livet och levande varelser och har utan att blinka flera gånger utrotat nästan allt liv på jorden. Den skapade spelreglerna, alltså naturlagarna och evolutionen, i Big Bang och betraktar med ett likgiltigt leende sig själv och sin skapelses utveckling genom våra, och andra levande varelsers, ögon. Möjligheten att en sådan kosmisk opersonlig "gud" existerar kan alltså inte förnekas.

Den abrahamitiske gudens existens kan inte bevisas, bara dess icke-existens. Den guden sägs ju vara allvetande, allgod och allsmäktig. Men om man utgår ifrån Epikuros paradox så kan man ställa upp följande logiska satser:

Om Gud existerar så är Gud allsmäktig, allvetande och allgod.
Om Gud är allsmäktig så kan Gud eliminera all ondska.
Om Gud är allvetande så vet Gud att ondska existerar.
Om Gud är allgod så vill Gud eliminera all ondska.
Ondska existerar.
Alltså existerar inte Gud

Gud kan alltså inte vara allsmäktig, allvetande och allgod, men kan så klart vara ond, icke-allvetande och icke-allsmäktig, men då strider hans existens mot definitionen av den abrahamitiska guden. Inte heller finns i ett deterministiskt universum den fria viljan, som är alla religioners käpphäst och förutsättning. Inte heller en själ som kan leva oberoende av kroppen.

Utan gud, fri vilja och en odödlig själ finns inga skäl att döva dödsångesten med religion. Se verkligheten, se illusionen!

18 nov. 2015
Rubrik Medlem Läst av Postat

  Varför jag inte är kristen, Bertrand Russell

Public Service 3372 22/09 12:25

  Fikonträdet

Anonym användare 773 22/09 19:02

  1927

Public Service 796 22/09 19:21

  Dessutom

Anonym användare 785 22/09 22:06

  The Faith of a Rationalist, Bertrand Russell

Public Service 719 29/10 15:12

  Re: Varför jag inte är kristen, Bertrand Russell

Anonym användare 591 18/11 21:34

  Guds existens, fri vilja och själen

Public Service 828 18/11 22:07Beklagar men endast registrerade användare får skriva inlägg på detta forum.

Klicka här för att logga in

Användare Online

Gäster: 27
Web Analytics